Nieuw maand lang programma in het teken van internationale kunstfilms: Cracking the Frame Presents

PERSBERICHT - 25 april 2016
Voor onmiddellijke publicatie

David Hockney, Tom Sachs, Chantal Akerman en Ida Applebroog zijn enkele kunstenaars wier leven en werk wordt geportretteerd in de films die te zien zijn bij Cracking the Frame Presents. Al sinds 2011 presenteert Cracking the Frame een maandelijks programma in Rialto met een internationale selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers. In het kader van het vijfjarig jubileum presenteert Cracking the Frame in mei een uitgebreid programma in Amsterdam onder de naam Cracking the Frame Presents, met films, kunstenaarspresentaties, internationale gasten, workshops, en speciale programma’s.

Het openingsweekend van 5 tot en met 8 mei in Rialto biedt een programma van 11 internationale kunstdocumentaires en speelfilms van kunstenaars. Nog onder de radar van Nederlandse filmtheaters en filmfestivals beleven de meeste van deze films bij Cracking the Frame Presents hun Nederlandse première. De films worden ingeleid door de makers, deskundigen uit het vak en andere bijzondere gasten. Filmmakers als Phil Collins, Lonnie van Brummelen en Siebren de Haan, en Francesco Clerici zijn aanwezig voor een Q&A.

Openingsfilm op 5 mei is de documentairefilm A Space Program (2015) van Van Neistat, een ode aan de verbeeldingskracht van de Amerikaanse kunstenaar Tom Sachs en aan de magie van bricolage. Voor zijn installatie Space Program 2.0: Mars (2012) simuleerde Sachs een ruimtemissie in verschillende scenario’s, waaronder de lancering van twee vrouwelijke astronauten en hun eerste stappen op Mars. A Space Program beleeft zijn Europese première op Cracking the Frame Presents.

Ook te zien is Ben Rivers’ nieuwste speelfilm The Sky Trembles, the Earth is Not Afraid and the Two Eyes Are Not Brothers (2015). De experimentele filmmaker werd onlangs onderscheiden met de prestigieuze EYE Art & Film Prize vanwege zijn opmerkelijke bijdrage aan de ontwikkelingen op het grensvlak tussen film en kunst. 

Tot en met 26 mei vinden er diverse presentaties, workshops en speciale programma’s plaats in samenwerking met toonaangevende Amsterdamse kunstinstellingen en culturele werkplaatsen.

Programma online en kaartverkoop van start
Vanaf vandaag staat het volledige programma met alle films, workshops en presentaties van Cracking the Frame Presents op crackingtheframe.org en is de kaartverkoop van start gegaan.

Deelnemende locaties
Rialto, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, LIMA, W139, Butcher’s Tears, PuntWG, M4gastatelier, Tetterode, LAB111.

Over Cracking the Frame Presents
Cracking The Frame Presents is een pilot voor een nieuw interdisciplinair platform voor internationale werken op het grensvlak van documentairefilm en beeldende kunst. Cracking the Frame Presents wil het brede publiek laten kennismaken met documentaires gewijd aan kunstenaars uit diverse disciplines en films gemaakt door kunstenaars. Ook wil het platform de samenwerking en uitwisseling van content bevorderen tussen culturele instellingen in Amsterdam.
Cracking the Frame Presents is een initiatief van Christian Pazzaglia en ontwikkeld in samenwerking met Heidi Vogels.
Download de mediakit


———
Noot voor de redactie
Artistiek directeur Christian Pazzaglia (programmering Rialto) en kunstprogrammeur Heidi Vogels (overige programmering) zijn beschikbaar voor interviews. Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Sarie Soewargana, te bereiken op press@crackingtheframe.org en 06-83445898.